środa, 13 lutego 2013

Nalewka z kawy naturalnej

 Nalewka z kawy naturalnej.










Na pewno warto zrobić niezapomniane doznania smakowe zapewnione.
Nalewka z kawy, to bardzo doby dodatek aromatyzujący do kremów, deserów i tortów.

składniki:


1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3/4 szklanki kawy naturalnej
1 szklanka spirytusu


Wodę zagotować rozpuścić w niej cukier.
Kawę zmielić w młynku (najlepiej drewnianym takim na kolbkę) wsypać do słoika. Zalać zmieloną kawę
przegotowaną wodą z cukrem, zakręcić słoik i pozostawić do wystudzenia.
Całość przelać do butelki i zalać spirytusem.
Zamknąć korkiem zrobionym z gazy.
Odstawić na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsać butelką.
Po 2 tygodniach całość przelać przez gazę.

Smacznego, mniam.
Bobrze smakuje ze spienionym mlekiem.